Изберете категория
Вашата кошница

Посочените цени са без включена доставка. Цената за доставка варира спрямо теглото и обема на всяка поръчка.

Компостери

Изкуството да компостираш: градински и кухненски компостери за Вашия дом!


Домашното компостиране е лесна, но ефикасна практика, която придоби популярност през последните години, тъй като хората се стремят да живеят по-устойчиво и да намалят отпечатъка си върху околната среда. Независимо дали имате градина или малка кухня, компостирането може да е от полза за Вас, портфейла Ви и планетата. Ние от ПрофисБГ можем да Ви покажем как и защо градинските и кухненските компостери са идеалното допълнение към Вашия екосъобразен начин на живот, като едновременно Ви помагат да спестите средства и да се погрижите за околната среда.


Какво е компостиране?


Компостирането е процес на разграждане на биоразградими отпадъци в присъствието на кислород и под действието на множество микро- и макроорганизми – бактерии, гъби, червеи, охлюви и мравки, при подходящи стойности на влага и температура. Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт, богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. От съществено значение за правилното протичане на процеса компостиране е и съотношението между въглерод и азот, размера на частиците и киселинността на средата (вложените материали).

Домашното компостиране се приема за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, както и за икономически целесъобразен. Компостирането играе важна роля в опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, като спомага за намаляване емисиите на парниковите газове и на разходите, свързани с транспортирането на биоотпадъците и готовия компост.

Всеки от нас може лесно да си направи компост - няма разход на електроенергия, няма разходи за поддръжка, а освен това е полезен е както за нас, така и за околната среда. 


Защо да си вземем компостер?


Всеки от нас генерира около 500 кг отпадъци годишно; приблизително 30 - 40% от това количество са органични отпадъци, които вместо да бъдат изхвърляни на сметището, могат да бъдат компостирани и оползотворявани.

 • Спестяване на средства: Изчезва нуждата от закупуване на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове.
 • Намаляване на отпадъците: Кухненските компостери са ценен инструмент за намаляване на количеството органични отпадъци, които завършват на сметищата, както и за намаляване обема на битовите ни отпадъци.
 • Обогатяване на почвата: Градинските компостери създават богат на хранителни вещества органичен тор, който подхранва почвата, променя и стабилизира нейната структурата, подобрява нейните свойства и рН.
 • Екосъобразност: Компостирането помага да се сведе до минимум необходимостта от химически торове, като така намалява вредното въздействие върху околната среда.


  Видове компостери


  От ПрофисБГ предлагаме широка гама от компостери, пригодени за домашно компостиране. Всеки модел е изработен от устойчиви висококачествени материали с UV защита и оборудван с удобни врати за пълнене на отпадъци и изваждане на готовия компост. Сглобяването им е бързо и лесно. В зависимост от пространството, което имате, и количеството отпадък, което генерирате, можем да предложим компостери с обем от 15 до 1260 литра. Ако ще използвате компостера на двора, можете да си изберете между двата вида градински компостери - стоящи или ротационни, а за кухнята предлагаме домашни компостери.


  Стоящи компостери


  Стоящите компостери се предлагат в различни размери и дизайни, което ги прави подходящи както за малки, така и за големи градини. Сглобяват се лесно и без инструменти. Имат здрава конструкция, устойчива на всички сезони, която Ви гарантира дългогодишна употреба. Вентилационните отвори по повърхността осигуряват равномерен приток на въздух, за да може аеробните процеси на разграждане да протичат ускорено. Сред моделите ни ще намерите и серия модуларни компостери, които се състоят от основно тяло и приставка, която може да увеличи обема на компостера спрямо Вашите нужди. Те са чудесно бюджетно решение за компостиране в градината или задния двор. 


  Ротационни компостери


  Барабанният тип компостери може все още да не са широко разпространени в България, но са много по-функционални. Идеални са и за всеки, който разполага с ограничено пространство. Въртящите се барабани помагат за редовно и лесно обръщане на компоста, като по този начин ускоряват процеса узряване на органичната тор. Освен време, ротационните компостери Ви спестяват и усилията от редовното ръчно обръщане, разбъркване и смесване на отпадъците. Осигуряват равномерно вентилиране и овлажняване чрез завъртане. Предлагаме и модел барабанен компостер с две камери - докато чакате компоста във вече напълнената камера да бъде готов, можете да изхвърляте новите си отпадъци в другата.


  Домашни компостери


  Идеални за тези от вас, които нямат двор или градина. Домашните компостери са компактни контейнери, предназначени за събиране на кухненски отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, остатъци от готвени храни, утайка от кафе и дори месо и риба. Кухненските компостери работят на принципа на анаеробно разграждане с помощта на бактерии и без участието на кислород. Те се затварят плътно и нямат вентилационни отвори, за да не усещате миризми в дома си. Употребата на нашите домашни компостери е изключително лесна - просто изхвърлете кухненските си отпадъци вътре и го оставете сам да направи останалото. В рамките на няколко дни ще имате готов течен тор, богат на полезни вещества, с който можете да наторите цветята вкъщи или да прочистите канала на мивката. Всички модели от този вид се предлагат с включен пакет активиращ биоген, необходим за разграждането на отпадъците. 


  Какво можем да компостираме?


  Подходящи за компостиране са голяма част от отпадъците, образувани в нашите домове. Всички те съдържат органични компоненти, които се разграждат по естествен път.

  • Хранителни отпадъци: обелки от плодове и зеленчуци, остатъци от хляб, макаронени изделия, утайки от кафе, пакетчета от чай, черупки от яйца
  • Растителни отпадъци: цветя, слама, прясно окосена трева, изсушена трева и листа, дървени вейки, дървесни стърготини, естествени влакнести материали и платнени остатъци от памук и вълна, и други
  • Оборски тор: може да се добави в градинския компостер
  • Тънки хартиени салфетки, предварително навлажнени

  Много важно за получаване на качествен компост е правилното смесване на материалите. Въпреки че всички органични материали са подходящи за компостиране, има някои, които се разграждат по-бързо от други.

  Най-условно отпадъците за компостиране се разделят на:

  -„зелени”– съдържащи азот (N), бързо разграждащи се – обелки от плодове и зеленчуци, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, оборски тор, пакетчета чай, утайки от кафе

  -„кафяви” – съдържащи въглерод (С), бавно разграждащи се – сухи листа и трева, дървесни стърготини, слама, сено, хляб, макаронени изделия, черупки от яйца, хартиени и картонени опаковки.


  Какво не можем да компостираме?


  В компостера не могат да се изхвърлят: 

  • Млечни продукти, мазнини и масла, сготвена храна, изпражнения от домашни любимци. В градинския компостер не се изхвърлят и месо, риба и кокали. Тези материали могат да предизвикат неприятни миризми и да привлекат гризачи или насекоми
  • Течности – оцет, сок, прясно мляко, мазнина, вода, месни сокове
  • Болни растения или развалени храни
  • Пластмасови и метални отпадъци, остатъци от синтетични платове, въглени, остатъци от цигари и филтри.


   Къде и как да компостираме?


   При използването на градински компостер, от съществено значение е поставянето му на правилното място. Трябва да го поставим директно на земята в пряк досег с почвата, с цел да се улеснят проникването на различни видове микроорганизми, достъпа на въздух и дренажа на излишната вода. За предпочитане е да сложим компостера на сенчесто място, за да се предотврати пресушаването и да се запази влажността на компостиращите материали. Най-важните фактори за намаляване на емисиите на парникови газове са смесването на входящи материали (биоотпадъци) и подходящия процес на управление, в това число дори и постоянно снабдяване с кислород и влажност през фазите на разграждане и узряване. 

   На дъното на компостера се поставят дървени клонки, след това се нареждат последователно „зелени” и „кафяви” материали и хранителни отпадъци. Към всяка част „зелени” прибавяме 3-4 части „кафяви” материали. Колкото по-дребни са материалите, толкова по-бързо се разграждат. 

   Редовно обръщайте или смесвайте компоста - от 1 до 4 пъти на месец, за да осигурите правилна аерация. Ротационните компостери правят тази стъпка лесна, докато стационарните може да изискват вила или лопата. Компостът трябва да е влажен, но когато го стиснем в ръка не трябва да тече. Ако е прекалено мокър, прибавяме „кафяви” материали и разбъркваме. Ако е сух, прибавяме още „зелени” материали или вода. Ако използваме всички техники за управляване на процеса, за няколко месеца /от 5 до 12/ ще имаме готов узрял компост - шуплив, с тъмно кафяв цвят и мирис на гора. А ако използваме и биологичен активатор за компост, процесът ще се ускори и ще имаме готов компост за 2 – 4 месеца.

   При домашните компостери, процесът е значително по-лесен. На дъното на съда се разпръсква слой компостиращи трици. След това започвате да го пълните с отпадъци, е добре те да бъдат уплътнени, за да няма въздушни джобове. Препоръчва се по-едрите парчета да бъдат нарязани на ситно. Върху всеки слой с отпадъци се разпръсква нов слой трици. През останалото време компостерът стои плътно затворен. На всеки 3-5 дни, източвайте готовата течност. Използвайте я като течен тор в доза 1:100 (10 ml течен тор в 1 l вода). Когато кухненският компостер се напълни, разпръснете 40 ml компостиращи трици най-отгоре. След това го оставете плътно затворен за около 14 дни, източвайки течния тор на всеки 3-5 дни (след първоначалната употреба). След това можете да заровите в почвата получената смес, например в градината или лехата си, или да я прибавете към по-голям компостер, ако имате такъв.


   В заключение


   Компостирането не е просто модерна тенденция. Това е значима стъпка към по-устойчив и отговорен към околната среда начин на живот. С градински и домашни компостери можете активно да допринесете за по-здравословна планета, да намалите отпадъците и да подхранвате градината си. Изберете модела, който най-добре приляга на Вашите нужди - стоящ компостер, барабанен компостер или малък кухненски компостер.

   Не пропускайте възможността да прегърнете компостирането! Разгледайте нашата гама от компостери и започнете пътуването си към по-зелено и устойчиво бъдеще! 

   Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол

   Код на продукт: PTRGR50
   Пластмасов паркинг елемент подходящ за почти всякакъв вид настилка. Може да се ползва по паркинги, градини, складове и други места. Лесна за сглобяване като не се използват допълнителни машини или винтове. Пластмасовата решетка е подходяща и за тревна площ.Размер на един пластмасов модул 500х500х40 ммЦвят зеленчетири модула са еквивалентни на 1м2Продават се в комплект по 4 броя.Посочената цена е за 1 бр.Цена за комплект от 4 бр - 27.20 лв без ДДС ..
   8.16 лв.
   Цена без ДДС: 6.80 лв.
   Код на продукт: PTRtile
   Пластмасовото подово покритие е подходящо за почти всякакъв вид настилка. Може да се ползва за тераса, градина, мазе, или друг тип подобно място.Изклюяително лесно за сглобяване като не се използват машини или винтове. Пластмасовото подово покритие е със следните размери Размер на един пластмасов модул 305х305х10 ммЦвят черенПосочената цена е за 1 бр.ПРОДАВАТ СЕ В КОМПЛЕКТ ОТ 11 брояЦена за комплект от 11 бр - 66.00 лв без ДДС ..
   7.20 лв.
   Цена без ДДС: 6.00 лв.
   Код на продукт: HZLEM100l
   Върнете на природата това, което ни е дала с въртящият се градински компостер Hozelock EasyMix 2в1.Барабаният компостер EasyMix 2в1 е иновативно решение, което ускорява производството на компост трикратно.  Лесно смесвайте домашни и градински отпадъци, а концентрираният течен тор, събран в резервоара, използвайте, за да предоставите на вашата почва заслужената грижа. Спестете време и средства, създавайки по-здрава градина.6 стъпки към успешно компостиране:Добавете отпадъците в барабана.Завъртете барабана, за да рамесите добре съдържанието.Компо..
   259.90 лв.
   Цена без ДДС: 216.58 лв.
   Код на продукт: LFT60072
   Барабанният тип компостери може все още да не са широко разпространени в България, но са много по-функционални и произвеждат органична тор много по-бързо от стационарните си колеги. С капацитет от 380 литра, ротационният градински компостер е идеалното допълнение към вашата градина или заден двор. Множеството вентилационни отвори, както и въртящият се дизайн осигуряват по-бързо узряване на компоста и подобряват неговото качество. Барабанът е монтиран на метална рамка и се върти около оста си, а в допълнение вътрешната аерираща лента смесва отпадъците и осигурява въздушен поток. Благодарение на..
   594.00 лв.
   Цена без ДДС: 495.00 лв.
   Код на продукт: BOKORGЕS1
   Превърнете кухненските отпадъци в ценен ресурс за вашата градина или стайни растения, като същевременно намалите отпечатъка си върху околната среда. Домашен комппостер Bokashi Organko Еssential 15.3л. е вашият екологичен помощник в кухнята.Защо да изберете домашен компостер Bokashi Organko Еssential 15.3л.?   1. Компостиране без усилие: С нашия Bokashi Organko Еssential 15.3л., компостирането става лесно. Просто поставете вашите кухненски отпадъци, включително растителни и хранителни отпадъци, дори риба и месо, вътре и оставете магията да се сл..
   108.95 лв.
   Цена без ДДС: 90.79 лв.
   Код на продукт: BOKORGЕS
   Превърнете кухненските отпадъци в ценен ресурс за вашата градина или стайни растения, като същевременно намалите отпечатъка си върху околната среда. Кухненски комппостер Bokashi Organko Еssential 15.3л. е вашият екологичен помощник в кухнята.Защо да изберете кухненски компостер Bokashi Organko Еssential 15.3л.?   1. Компостиране без усилие: С нашия Bokashi Organko Еssential 15.3л., компостирането става лесно. Просто поставете вашите кухненски отпадъци, включително растителни и хранителни отпадъци, дори риба и месо, вътре и оставете магията да се случи. Сам..
   108.95 лв.
   Цена без ДДС: 90.79 лв.
   Код на продукт: LFT60072
   Барабанният тип компостери може все още да не са широко разпространени в България, но са много по-функционални и произвеждат органична тор много по-бързо от стационарните си колеги. С капацитет от 190 литра, ротационният градински компостер е идеалното допълнение към вашата градина или заден двор. Множеството вентилационни отвори, както и въртящият се дизайн осигуряват по-бързо узряване на компоста и подобряват неговото качество. Барабанът е монтиран на метална рамка и се върти около оста си, а в допълнение вътрешната аерираща лента смесва отпадъците и осигурява въздушен поток. Благодарение на..
   408.00 лв.
   Цена без ДДС: 340.00 лв.
   Код на продукт: BOKORGЕS3
   Превърнете кухненските отпадъци в ценен ресурс за вашата градина или стайни растения, като същевременно намалите отпечатъка си върху околната среда. Сет кухненски компостер Bokashi Organko Еssential 2х15.3л. е вашият екологичен помощник в кухнята. Домашният сет кухненски компостери Bokashi Organko Еssential 2х15.3л. може да се използва по два начина:  като се надгражда, поставяйки отделните компостери един върху друг или да се използват индивидуално, което ги прави подходящи за всяко пространство.Защо да изберете сет домашни компостери Bokashi ..
   165.98 лв.
   Цена без ДДС: 138.32 лв.
   Код на продукт: BOKORGЕS2
   Превърнете кухненските отпадъци в ценен ресурс за вашата градина или стайни растения, като същевременно намалите отпечатъка си върху околната среда. Сет домашен компостер Bokashi Organko Еssential 2х15.3л. е вашият екологичен помощник в кухнята. Домашният сет компостери Bokashi Organko Еssential 2х15.3л. може да се използва по два начина:  като се надгражда, поставяйки отделните компостери един върху друг или да се използват индивидуално, което ги прави подходящи за всяко пространство.Защо да изберете сет домашни компостери Bokashi Organko Еssential 15.3..
   165.98 лв.
   Цена без ДДС: 138.32 лв.
   Код на продукт: BIOG1KG
   Триците Bokashi са магическата съставка в системата за компостиране Bokashi. Те съдържат милиарди специално подбрани микроби. Когато се добавят към вашите хранителни отпадъци в кухненския компостер, те започват да работят бързо. Само за 4-6 седмици триците, напоени с микроби Bokashi, превръщат вашите хранителни отпадъци в домашен компост и суперхрана за вашите растения.Активатора за кухненски компостер Bokashi е смес от ефективни микроорганизми, вода, захар и пшенични трици.·         Ефективни микроорганизми: задействат проц..
   22.96 лв.
   Цена без ДДС: 19.13 лв.
   Код на продукт: 402007-1
   Предназначение: за компостиране на органични отпадъци и ускоряване на аеробните процеси на биодеградация при декомпозиране на органичния субстрат.Начин на приложение: за 1 тон компост - 70-80 гр. биоактиватор. Препарата се разтваря в 10 л вода и се напръсква или залива компоста.Тегло: 700 гр. ..
   21.60 лв.
   Цена без ДДС: 18.00 лв.
   Код на продукт: MAT12711
   Компостерът е с обем от 300 литра.Моделът е много компактен ие изключително подходящ за всяка градина и двор. Разполага с затварящ механизъмк против вятър. Две от страните се отварят както е показано на снимката, като по този начин се почиства по-лесно. Използва се за домашно компостиране на органични отпадъци, които в последствие се превръщат в качествена тор. За по бърз ефект на компостиране се предлагат препарати. Чрез тях се увеличава процеса многократно. Компостерите се предлагат без дъно. Контейнера се предлага в зелен цвят както е посочен на снимката. Доставя се в разглоб..
   120.00 лв.
   Цена без ДДС: 100.00 лв.
   Код на продукт: PTRMK480CZA
   Пластмасовият съд за компостиране е с обем от 480 литра.Пластмасовият Компост контейнера е изключително подходящ за всяка градина и дворно пространство. Може да се използва компостиране на органични отпадъци, трева и други, които в последствие се превръщат в тор. За по бързо разлагане (компостиране) се предлагат препарати. Всеки компостер се предлага без дъно. Доставя се в разглобено състояние, като сглобяването му е изключително просто.Размери на компостера:933х933х800 мм.Цвят - черен  ..
   84.00 лв.
   Цена без ДДС: 70.00 лв.
   Код на продукт: PTRMK700CZA
   Пластмасовият съд за компостиране е с обем от 740 литра. Компост контейнера е изключително подходящ за всяка градина и двор. Използва се за домашно компостиране на органични отпадъци, които в последствие се превръщат в качествена тор. За по бърз ефект на компостиране се предлагат препарати. Чрез тях се увеличава процеса многократно. Стандартно компостерите се предлагат без дъно, но при необходимост може да се предостави и вариант с дъно. Контейнера се предлага в черен цвят. Доставя се в разглобено състояние, като сглобяването му е изключително просто.Размери ..
   108.00 лв.
   Цена без ДДС: 90.00 лв.
   Код на продукт: PTRMK1000CZA
   Пластмасовият съд за компостиране е с обем от 1000 литра. Компост контейнера е изключително подходящ за всяка градина и двор. Използва се за домашно компостиране на органични отпадъци, които в последствие се превръщат в качествена тор. За по бърз ефект на компостиране се предлагат препарати. Чрез тях се увеличава процеса многократно. Стандартно компостерите се предлагат без дъно, но при необходимост може да се предостави и вариант с дъно. Контейнера се предлага в черен цвят. Доставя се в разглобено състояние, като сглобяването му е изключително просто.Размери..
   138.00 лв.
   Цена без ДДС: 115.00 лв.
   Код на продукт: GRF627001
   Пластмасовият съд за компостиране е с обем от 600 литра. Изработен е от 100 % рециклиран полипропилен, който е изключително твърд и удароустойчив. Компост контейнерът е изключително подходящ за всяка градина и двор. Използва се за домашно компостиране на органични отпадъци, които в последствие се превръщат в качествена тор. За по-бърз ефект на компостиране се предлагат и препарати. Чрез тях процесът се ускорява многократно. Компостерите са UV-устойчиви. Стандартно компостерите се предлагат без дъно, но при необходимост може да се предостави и вариант с дъно. Контейнерът..
   186.00 лв.
   Цена без ДДС: 155.00 лв.
   от 1 до 16 от общо 18 резултата (2 стр.)