Екоминистерството отчита отстъпление при разделното събиране на отпадъците

Екоминистерството отчита отстъпление при разделното събиране на отпадъците

Организациите за оползотворяване на отпадъците в София имат срок до края на следващата година, за да използват само контейнери тип "иглу". 

Системата за разделно събиране на отпадъците трябва да заработи. Опитваме се до края на следващата година да възстановим равнището, което сме имали, заяви пред БТА ресорният заместник-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той заяви, че в момента се прави преглед на ефективността от прилагането на Закона за управление на отпадъците и се констатира отстъпление от постигнатите резултати през периода 2007-2008 г., когато са били установени стандарти на системите за разделно събиране на отпадъците.

Амбициите са да се въведе разделно събиране на биоразградимите отпадъци, компостирането и използването им като почвен подобрител. За целта трябва да се осигурят подходящи кофи. Те трябва да бъдат с кафяв цвят.

По данни от олганизациите за опаковки, разходите за извозването и обслужването на един от контейнерите за разделно събиране са приблзително пет лева. Когато обаче те вече са празни, обрани от клощари, оползотворяващите организации търпят загуби. Решението е подмяната на кофите тип "бобър" (с отварящ се отгоре капак) за разделно събиране с такива тип "иглу", които имат само малък отвор за пускане на отпадъците.


 

Снимка Кофи за смет в различни цветове, доставяни от Профис Бг

 

Снимка Брюксел - Клошари има във всички големи градове и те не би трябвало да са чак такъв проблем за ефективното действие на разделното събиране на отпадъците у нас.